Det smukke Eiffeltårn i Paris

Paris

På den side gæsteblogger min kære kusine Caroline Wibe Folkmann, som til dagligt er studerende, om en skøn venindetur til Paris,  april 2015.

Charme, æstetik og magi er blot få karakteriserende ord for byernes by, Paris. I midten af april tog jeg min veninde under armen og fløj afsted. Vi havde seks overnatninger, men der er så mange ting at se, lave og spise, at jeg tvivler på, at selv et helt liv i Paris vil være tilstrækkeligt til at få set det hele.

Da vi ankom måtte vi knibe os selv i armen. Vi havde klart en fornemmelse af, at Paris var noget ganske særligt, men vi havde aldrig forestillet os at der kunne være SÅ smukt. Hvert eneste blik indfanger smukke bygninger, smukke træer, buske og planter og mennesker der vender verdenssituationen over en espresso og en cigaret. Vi havde ramt et godt forårstidspunkt, da alt var nyudsprunget og vejret var fantastisk. Det var hverken for koldt til at sidde ude, men heller ikke for varmt til at gå rundt.

Vi havde på forhånd booket en lejlighed gennem Airbnb, som varmt kan anbefales. Lejligheden lå i skellet mellem Marais og Bastille, hvor der både var roligt og trygt, og det kunne derfor ikke være bedre.

I løbet af ugen nåede vi at opleve en hel masse, og jeg vil derfor blot nævne de største højdepunkter, som er et miks af turistede og knap så turistede oplevelser.

Marché Bastille

Kan man lide mad og god stemning, så er Marché Bastille (ligger på Boulevard Richard Lenoir) bestemt et besøg værd. Ifølge pariserne er det deres favoritmarked og her er alt hvad man lyster af frisk frugt og grønt, fisk og kød, brød og kager. Vi tog selvfølgelig et par croissanter med i hånden, men havde vi været tættere på et aftensmadsmåltid, havde det været oplagt at tage et par hummere eller østers med.

Canal Saint-Martin

Her emmer af god og afslappet stemning og man fornemmer et mere autentisk Paris, da mange af de lokale hænger ud og hygger her – unge som gamle! Når man er ca. halvvejs kan det anbefales at snuppe en kop kaffe hos Ten Belles (10 Rue de la Grange aux Belles). Kaffen er vidunderlig og ventetiden er en del af oplevelsen!

Der er en dejlig steming ved Canal Saint- Martin

Der er en dejlig steming ved Canal Saint- Martin

Sacre Cæur og Montmartre

Både i dagslys og om aftenen er det et fantastisk vue man får ud over Paris – og man må heller ikke glemme at kigge på kirken, som også er en fantastisk bygning. Om aftenen rummer pladsen både storforelskede par, kinesere der blitzer derud af og teenagere som holder fest med øl og store ghettoblastere. Efter at have suget udsigten til sig kan man gå ned til Montmartre, som er et af de mere frisindede områder og det er bl.a. her man også finder Moulin Rouge.

Sacre Cæur er en imponerende flot kirke, som klart er et besøg værd i Paris

Sacre Cæur er en imponerende flot kirke, som klart er et besøg værd i Paris

Promenade Plantée

Savner man lidt ro, er Promenade Plantée et oplagt sted at tage hen. Her er sådan en rar stemning og stilhed på den gode måde, og det kan anbefales at snuppe en cappucino med i den ene hånd, og en croissant i den anden hånd og summe lidt på en bænk. Her er smukke træer, buske og blomster samt vandbassiner.

Parken følger en gammel jernbanestrækning og starter tæt på Bastillepladsen og ender ved Vincennesskoven i den østlige ende af Paris. Distancen er ca. 4,5 km lang og passer perfekt til en hyggelig formiddagstur.

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet oplevede vi også både i dagslys samt solnedgang. Det er overrendt, det er turistet – og det er helt fantastisk! Eiffeltårnet blev i sin tid bygget til en udstilling og har siden fået lov til at stå – heldigvis, for det er på alle måder en imponerende konstruktion! Er tiden knap, så tilpas besøget efter solnedgangstid og tag metroen til Trocadéro. Det er et magisk øjeblik at sidde på trappen og se solen gå ned. Når det er mørkt oplyses tårnet, og én gang i timen efter mørkets frembrud går der show i den og tårnet ligner en kæmpe stjernekaster – så smukt!

Arc de Triomphe og Avenue de Champs-Élysées og Grand- & Petit Palais

De kan noget med symmetri i Paris og Champs-Élysées er et imponerende eksempel. Vi startede ved Triumfbuen, som også er helt fantastisk, og bevægede os langsomt ned igennem boulevarden. Turen bød både på et godt, men dyrt besøg hos Ladurée, shopping og en afstikker til Grand- og Petit Palais, hvor især Grand Palais er en imponerende bygning med det smukkeste glastag.

Lækker, men dyr kage hos Ladurée.

Lækker, men dyr kage hos Ladurée.

Jardin des Tuileres og Louvre

Selvom det er den mest populære og turistede park i Paris, er det ikke uden grund. Der er et væld af farverige blomster og smukke, gamle træer og springvand. De ældre nyder en afslappet stund på en af de mange bænke eller stole, børnene leger med små både i springvandene og turisterne får hurtigt onduleret en god, medbragt frokost. Efter et hvil kan man gå over til Louvre og få et glimt af Mona Lisa og Monets åkander. Det skulle efter sigende tage et par år at komme igennem alle udstillinger, så det er bare med at komme i gang.

Smukke kirsebærblomster ved Jardin de Tuileres

Smukke kirsebærblomster ved Jardin de Tuileres

Louvre

Louvre

Notre Dame og kanalrundfart

Notre Dame er endnu et historisk bygningsværk, som tager pusten fra en. Både oplevelsen indefra og udefra er mindeværdigt og man skal huske at gå hele vejen rundt om kirken! Bagsiden er mindst ligeså imponerende som resten. Og læg også mærke til de smukke rosevinduer i forskelligt farvet glas, som har en diameter på mellem 10 og 13 meter. Det kan desuden stærkt anbefales at hoppe på en af de mange både, som tager en med på kanalrundfart. Og det er allerbedst at lukke speakerstemmen ude og i stedet sidde og nyde udsigten.

Notre Dame

Notre Dame

Versailles

Det er både enormt fascinerende og samtidig meget skræmmende at opleve en sådan rigdom og overdådighed. Guld, silke, strudsefjer og imponerende loftsmalerier er blot få beskrivende ord. Og især spejlsalen er imponerende og med syn ud over den enorme (og nærmest endnu mere imponerende) park og skov samt store vandbassin. Er vejret godt, har man mulighed for at låne en robåd og sejle rundt i det kæmpe vandbassin.

Den offentlige transport er meget nem og overskuelig og det tager ikke lang tid at komme til Versailles. Og det er bestemt værd at prioritere, da det er rart at skifte storbyen ud og få lidt frisk luft til hovedet.

Versailles er et godt alternativ til storbylivet i Paris

Versailles er et godt alternativ til storbylivet i Paris

Baron Rouge og Á l’Ami Pierre

Når man har tilbagelagt en masse kilometer i løbet af dagen, så er Baron Rouge (1 Rue Théophile Roussel) et oplagt sted at tanke op med et glas vin. Der fås rød-, hvid- og rosévin og et glas koster fra 2,5-12 euro. Det er et skønt lokalt spot og betjeningen er super venlig. Du får lov til at smage på et par vine inden du bestemmer dig, og når du har fundet frem til et godt glas vin, er der mulighed for at få serveret en lækker tapastallerken til.

Er sulten større end til bare en tapastallerken, og har man lyst til at blive udfordret af den franske madkunst, så er Á l’Ami Pierre (5 Rue de la Main d’Or) stedet. Betjeningen er charmerende og hyggelig og her er på ingen måde snobberi trods sproglige udfordringer – de ønsker rent faktisk at imødekomme ens manglende franske sprog ved at forsøge sig på engelsk. Maden er rustik, gennemført og absurd godt! Prisen er også mere end rimelig og for to personer, der hver fik tre retters mad, et glas rosé hver samt en flaske rødvin til deling, endte på 100 euro i alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>