I mine øjne er det en del af dansk kultur, at det fine stel bliver sat frem, når jeg er på kaffebesøg hos min 90 årige farfar.

Begrebet kultur

Baggrunden for navnet: Kulturoplevelser.dk.

Formålet med Kulturoplevelser.dk er at dele og videreformidle gode ideer til kulturoplevelser til jer derude. Kultur er et ord/begreb, som bliver brugt flittigt, og jeg er sikker på, at de fleste har deres egen forståelse af, hvad kultur er for dem. Kultur kan dog også være et stort og lidt uhåndterligt begreb, og derfor vil jeg i denne tekst beskrive, hvad jeg forstår ved kultur.

Jeg har siden min barndom været vant til at bruge internet, finde ny information på diverse sider osv. Men at sidde på den anden side af skærmen og være den som producerer tekst og layout til denne blog er for mig en helt ny kultur – og det leder mig igen frem til, hvad kultur egentlig er for en størrelse.

På latin betyder kultur “det dyrkede” i modsætning til natur, som betyder “det fødte. Kultur er altså menneskeskabt, og kan både være noget vi tænker, og noget vi gør.

Ordet kultur kan også bruges om en måde at leve på. Kultur kan påvirke vores vaner, traditioner samt vores normer. Mennesker med samme kultur vil fx have omtrent de samme holdninger til ting. Kultur kan fx være de karakteristika som en gruppe af mennesker har sammen, herunder sproget, religionen, vaner, særlige interesser, mm. Man kan tale om, at et land har sin egen kultur. Hvis jeg fx nævner: Hygge, frikadeller, håndbold og “Den Lille Havfrue, så kan vi hurtigt blive enige om, at det er dansk kultur. Nogle anser kulturbegrebet som værende statisk dvs. at dansk kultur ikke forandrer sig, mens man i et dynamisk kulturbegreb anser kulturen, som noget der kan forhandles, forandres og aftales. Inden for samme land kan der også være mange forskellige slags kulturer.

Det kan skabe misforståelser, hvis man ikke kender hinandens kultur. Ofte kan det være svært at beskrive sin egen kultur, for de vaner man har i hverdagen tænker man ikke nødvendigvis særlig meget over. Til gengæld bliver det særlig tydeligt i mødet med andre kulturer, dvs. nogle som ikke har de samme normer som én selv. Kultur kan dermed både skabe en samhørighed eller en splittelse.

Kultur kan også bruges i forbindelse med dannelse, og herunder tænkes ofte finkultur. Mens jeg læste til lærer blev jeg introduceret for den franske sociolog Pierre Bourdieus begreb kulturel kapital. Kulturel kapital er ikke noget, man arver, men noget man til gengæld erhverver sig i løbet af årene igennem opdragelse, uddannelse samt introduktion til forskellige kulturelle tilbud, herunder teater, musik, kunst, litteratur, udstillinger, rejser osv. At have en høj kulturel kapital anses som værdifuldt i uddannelsessystemet. Den kulturelle kapital kommer bl.a. til udtryk ved ens måde at tale på, ens måde at begå sig i samfundet samt ens viden- og informationsniveau.

Kulturoplevelser helt konkret

For mig anser jeg kultur, som det jeg oplever i min hverdag. Derfor er navnet Kulturoplevelser.dk særdeles passende i forhold til mit formål med siden. Kultur er for mig, når jeg interagerer med andre mennesker – venner, familie eller fremmede, når jeg besøger steder – nye som velkendte, eller når jeg bliver introduceret for forskellige oplevelser.

Helt konkret betyder det, at siden her skal bruges til at beskrive og anmelde forskellige madoplevelser på restauranter og cafeer samt give inspiration til andre i forhold til anbefalesværdige steder særligt i København. Derudover kan det være forskellige teater, musik og kunstoplevelser eller ideer til udstillinger, grønne oaser, markeder, messer mm.

 


 

Her har jeg bl.a. fundet inspiration til at beskrive begrebet kultur:

http://heleverdeniskole.dk/hvad-er-kultur-trin-3/

http://da.wikipedia.org/wiki/Kultur

http://www.samfundsfaget.dk/samfund/grupper-og-faellesskaber/hvad-er-kultur/

http://www.denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Filosofi/Menneskets_grundvilkår/kultur

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>