Vinsmagning

House of Wine – vinsmagning

Nogle tirsdage er bare bedre end andre. Tirsdag den 14. april var én af dem. Jeg var nemlig inviteret til House of Wines, Haugen-Gruppens vinsmagning på deres lager I Hvidovre.

At sidde midt på lageret omringet af kasser med vinflasker gav en ganske særlig stemning. Haugen-Gruppen beskæftiger sig med at importere, distribuere og markedsføre forskellige fødevarer til virksomheder i Danmark. Jeg har tidligere været en del af deres smagstest-panel, hvor jeg har testet diverse produkter, inden de har ramt hylderne i Danmark. Nogle af deres kendte mærkevarer er især Tørsleffs, Twinnings, Blue Dragon, Kikkoman mm.

Der var hyggelig stemning under vinsmagningen

Folk hyggede sig ved langbordet, mens de nød god mad og vin.

Folk hyggede sig ved langbordet, mens de nød god mad og vin.

 

Formålet med vinsmagningen var at udbrede kendskabet til House of Wine /Haugen-gruppens forskellige vine. Derfor var forskellige indkøbere fra restauranter, virksomheder mm. inviteret. Enkelte privatpersoner var også inviteret, og jeg var én af de heldige, da min fætter, Teis Lynfort, er ansat i Haugen-Gruppen.

Teis Lynfort var sammen med sine kollegaer medvirkende til at skabe en gennemført vinsmagning.

Teis Lynfort var sammen med sine kollegaer medvirkende til at skabe en gennemført vinsmagning.

På lageret var flere forskellige stande sat op med i alt 28 vine, hvor der her var mulighed for at læse mere om vinene samt smage på dem. Udvalget bød på alt fra champagne, mousserende vine, hvidvin, rosevin samt rødvin. Derudover serverede House of Wine/Haugen-Gruppen lækre små tapas-anretninger. Det var i det hele taget en meget tjekket og indbydende opstilling, som jeg blev mødt med til dette arrangement.

Der blev serveret lækre anretninger, som kunne nydes sammen med vinen.

Der blev serveret lækre anretninger, som kunne nydes sammen med vinen.

Det søde indslag var også i høj kvalitet

Det søde indslag var også i høj kvalitet

 

 

 

 

 

 

Det er ikke mange år siden, at vin ikke sagde mig spor, men i den seneste tid er jeg begyndt at sætte mere og mere pris på at drikke vin, og jeg har endda anskaffet mig nogle lækre vinglas, så oplevelsen med at drikke et godt glas vin bliver endnu bedre. Dog er jeg stadig nybegynder på vinfronten, og jeg var derfor meget glad for, at der til aftenens vinsmagning var et oplæg om Vinsmageteknik.

Foredrag

Thomas Ilkjær

 

 

 

 

 

Oplægsholderen var Thomas Ilkjær som er leder og underviser på Vinakademiet. I det daglige uddanner han Sommeliers. Formålet med oplægget var, at tilhørerne skulle forstå indholdet i vinglasset bedre. Kort sagt værktøjer til hvordan man analyserer en vin. Et overordnet råd er, at man har ro på, at man giver sig tid samt at man får en grundig instruktion. Oplægget var utrolig brugbart for en novice som mig, og jeg vil derfor give nogle af de gode råd/instruktioner videre:

Når man skal sige noget om en vin, er det ultimative, at man giver vinen en særlig opmærksomhed i smageprocessen.:

  • Hvordan er duften?
  • Hvordan føles vinen inde i munden?
  • Hvordan er farven på vinen?

Der er forskellige faktorer, som kan spille ind på smagen samt farven af vinen. Disse faktorer har betydning:

  • Druesorten
  • Klimaet
  • Jordbunden
  • Vinbondens fremstilling af vinen

Spørgsmål og svar besvares omkring vinen

 

 

 

 

 

 

Druesorten er med at til påvirke, hvilken farve den færdige vin får. Både i blå og grønne druer er det indvendige frugtkød lyst, så farven sidder dermed i skallen på druen. Til fremstilling af champagne bruger man ofte blå druesorter, uden at medtage skallen i fremstillingen. Et godt råd i analysen af en vin er, at lysere vine oftest kommer fra et koldere klima, og mørkere vine fra et varmere klima .

Koncentrerede deltagere til oplægget om vinsmageteknik

Koncentrerede deltagere til oplægget om vinsmageteknik

 

 

 

 

 

 

Når man smager på vinen, så kan nogle vine føles rigtig tørre. Et lavpraktisk kendetegn er, at hvis du efter din smagsprøve skal dreje tungen rundt i munden – mange gange! Ja, så er vinen nok ret tør. Indholdet af tanninen i vinen har indflydelse på, om vinen føles tør. Tanninen sidder i skallen, og det er afgørende for den færdige smag, hvor længe skallerne er med under processen i vinfremstillingen. Her får vinmageren altså indflydelse på smagen af vinen. En tør vin med meget tannin er velegnet til proteinrigmad – fx lækre bøffer.

Vine

 

 

 

 

 

 

 

Vinsmagning handler også om associationer. Hvad kommer jeg til at tænke på, når jeg smager på det? Her kan man tale om frugtkarakter i vinen. Fx om man kommer til at tænke på lyse bær eller mørke bær. Associationer kan være meget varierende fra person til person, og det kan være interessant at høre, hvad andre tænker om den samme vin.

Vin på kasser

 

 

 

 

 

 

 

Generelt var arrangementet meget givende, og gav mig et nyt perspektiv på vin. Jeg glæder mig til at nyde de indkøbte vine sammen med lækkert mad i den kommende sommertid. Jeg håber, at I derude også får mulighed for at smage House of Wines vine, når I besøger restauranter i det danske land. Det kan uden tvivl anbefales!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>